Ultraljud

Vad kan ultraljudsundersökning visa?

UltraljudMånga längtar efter sitt första ultraljud och ser fram emot att se den lilla babyn i magen. Ultraljud görs för att kunna beräkna fostrets ålder och kunna säkert räkna ut födelsedatum. Undersökningen görs också för att se hur moderkakan ligger och om du väntar tvillingar. De rörliga bilderna visar även hur fostret utvecklas. Ultraljud kan göras under olika tidpunkter under graviditeten och även ibland under själva förlossningen om man av någon anledning vill se barnets ställning i livmodern.

Vad är ultraljud?

Ultraljud är ljudvågor som sänds ut från en speciell maskin. Ljudvågorna kan vi inte höra eftersom de har så hög frekvens. Apparaten sänder ljudsignaler in i kroppen och signalerna går till en dator som omvandlar signalerna till rörliga bilder av fostret i genomskärning.

Signalerna visas på en skärm.

Undersökningen görs av en legitimerad barnmorska och gravida erbjuds ett ultraljud mellan veckan 18-20, vilket är inom gränserna för abort. Ultraljud ökar inte risken för missfall och betraktas som en säker metod. Det är du som är gravid som bestämmer om du vill göra ett ultraljud.

Hur går undersökningen till?

Du kan förbereda inför en ultraljudsundersökning genom att inte gå på toaletten precis innan. En urinblåsa som är full trycker upp livmodern vilket kan resultera i att bilderna blir bättre. Du ser helt enkelt fostret bättre när livmodern ligger högt.

Rummet där undersökningen utförs är ibland lite mörk så att det är lättare att se skärmen med ultraljudsbilderna. Din bara mage smörjs med en gelé som hjälper till att göra bilden tydligare. En ultraljudsgivare förs över magen så att fostret kan ses från olika vinklar. Det kan dock vara lite svårt att utskilja vad bilderna visar. Ofta kan du köpa en bild och ibland får du en bild gratis att ta med dig hem. En ultraljudsundersökning tar vanligtvis runt en halvtimme. Undersökningen kan emellertid pågå längre exempelvis om det finns flera foster.