Graviditeten

Första trimester vecka 1-12

GraviditetenUnder den första trimestern så sker stora förändraringar och embryot går från att bestå av en enda cell, till ett foster. Under vecka 6-12 så utvecklas armar, ben och ryggrad och alla inre organ är mer eller mindre utvecklade vid vecka 10.

Vecka 1-5

Förlossningsdatumet beräknas från sista mensens första dag, så den dag som du blir gravid är ungefär två veckor senare än själva befruktningen. Det är svårt att veta exakt vilken dag som ägglossningen var och ägget blev befruktad så därför räknar man oftast inte graviditeten från befruktningsdagen.

Efter ungefär 30 timmar efter samlaget så äger den första celldelningen rum. Efter en vecka så har en liten boll, morula, bildats bestående av hundratals celler. Sju dagar efter befruktningen så tappar den lilla cellbollen sitt hölje och får kontakt med livmodern.

I slutet av fjärde veckan (andra veckan efter befruktningen ) så börjar fostervatten produceras. I vecka fyra så går celldelningen mycket fort och bollen består av ett par tusen celler. En del av dessa celler bildar embryot medan andra bildar moderkakan. Ryggmärgen som tidigare varit öppen stängs och du kan se anlagen till armar och ben. Hjärtat formas och består ifrån början av ett litet rör.

Vecka 6-12

Embryot är 4-9 mm i vecka 6 men det är svårt att mäta hur långa olika kroppsdelar så som ben är. Istället så mäter man storleken mellan huvud och stjärt. Lever, lungor och tarmsystem formas och underkäken i ansiktet börjar synas. Vid vecka sju så börjar fostret röra sig och händer och fötter börjar utvecklas. Ansiktet börjar ta form och i vecka 8 så har ögon, öron och näsborrar utvecklats. I vecka 10 så kallar man det lilla livet för foster istället för embryo.

Många känner sig lite illamående under denna period. Brösten förändras och en del känner av halsbränna. Andra tecken är andfåddhet och ökade flytningar från underlivet.

Andra trimester vecka 13-24

Illamående som en del upplevde under den första perioden brukar gå över. Många känner sig därför mer positiva och glada under denna period. Risken för missfall minskar under denna period och många väljer kanske att berätta för släktningar och vänner om graviditeten.

Vecka 13-23

I vecka 15 så kan mamman börja känna små tickningar i magen. De första fosterrörelserna kan pågå under några minuter. Fostret har nu bildats klart och börjar bygga upp sitt skelett. Kalcium lagras för att bygga skelettet. Fostret kan forma sin hand till en knytnäve och böja sina armar.

Tredje trimester vecka 25-40

Magen är nu oftast stor och fostret kan vara mycket aktivt. I slutet av denna period så känner sig många trötta och magen väger mycket. Fostret kan också trycka nedåt vilket känns i bäckenbenet. Under denna period så kan det vara bra och förbereda sig inför förlossningen.

Vecka 25-40

Bebisen har nu vuxit och är 30 cm lång. Men längd och vikt varierar efter ca vecka 20 från barn till barn. I vecka 27 så är det lite lättare att mäta hela längden på fostret, som nu mäter ungefär 37 cm från huvud till fötter. Ögonen kan nu öppnas och stängas. Fostret hör bättre och kan hoppa till vid höga och kraftiga ljud.

Runt vecka 31 börjar sparkarna kanske mer kännas som knuffar, och det blir allt mindre utrymme i magen att vrida och vända sig. Lungorna har nu utvecklats så att de kan fungera självständigt. Omkring vecka 34 så har många barn vänt sig och ligger med huvudet nedåt. Några barn ligger kvar med stjärten eller benen mot bäckenet, sätesbjudning. Omkring vecka 37 så försöker en läkare vända barnet om de själva inte har vänt sig.

I vecka 35 står magen som högst, vilket gör att det kan kännas jobbigt att sitta, men de nästkommande veckorna så sjunker magen och barnet slutar växa så mycket på längden. Men bebisen ökar fortfarande i vikt och lagrar sina fettdepåer.

Snart är det dags att möta bebisen, förlossningen äger i genomsnitt rum i vecka 40. Känslorna kan virvla runt ordentligt inför denna speciella stund. Underbart och lite skrämmande på en och samma gång.

Vecka 41 och 42

De flesta bebisar kommer innan vecka 42 så snart får ni träffas. Det är lätt att fokusera och stirra sig blind på ett datum. Barnmorskan kanske vill träffa den blivande mamman lite oftare och kontroller blodtrycket. I vecka 42 så kanske man börjar diskutera igångsättning under tiden så fortsätter babyn att växa och bli starkare.