Planerar barn

Hälsa och livsstil

Funderar ni på att skaffa barn? Att planera för ett efterlängtat barn är underbart, och ibland även en prövning och utmaning. Du blir fertil så fort du slutar använda vissa preventivmetoder så som pessar och kondomer. Om du använder metoder som p-piller och injektioner så kan det däremot ta tid innan menstruationscykeln blir normal. Rent teoretiskt så finns det ingen anledning till att inte börja försöka så fort du har slutat använda preventivmedel, en del vill dock ge sin kropp tid att hitta tillbaka till sin naturliga cykel.

Tänk på din hälsa och livsstil så fort du funderar på att försöka bli med barn. Folsyra får du i dig om du äter en hälsosam diet som frukostflingor, bladgrönsaker och apelsinjuice. Ett tillskott av vitamin B 9 kan minska risken för missbildningar av ryggmärgen, och även om du äter en hälsosam diet så kan det vara svårt att få i sig en tillräcklig mängd. En rekommendation är att börja äta folsyra tre månader innan graviditeten och att fortsätta med tillskotten genom första trimester (de första tre månaderna).

Det är också bra om du ser till att du äter alla näringsämnen som behövs för att ett barn ska kunna utvecklas. Ät mycket färsk frukt och grönsaker och minska intaget av snabbmat. Regelbundna och balanserade måltider är ett bra sätt att planera barn.

Aktiv livsstil

Planerar barnAtt vara aktiv när du är gravid kan minska stressen och förbättra ditt humör. Om du redan innan du blir gravid är i form så är det dels lättare att fortsätta vara aktiv, och eftersom en graviditet belastar kroppen så är det bra ju starkare och friskare den är innan du blir gravid. Din vikt kan också inverka på dina chanser att bli gravid, både under- och övervikt kan minska dina chanser.

Då är chansen störst att du blir gravid

Det är lättast att bli gravid från och med två dagar före och fram till ägglossningen som normalt infaller 12-16 dagar före din nästa mens. Spermier har lättare att simma till ägget eftersom vid denna tidpunkt så är sekretet i slidan såväl som i livmoderhalsen tunnare.

Även om du har ägglossning så kan det ta tid att bli gravid. Oavsett om du planerar ditt första barn eller ett syskon så kan det finnas något som nedsätter fertiliteten och om ni har försökt få barn i ett år så kan det vara dags att söka hjälp hos en gynekolog och göra en utredning om vad som kan vara problemet.