Säkra tecken på graviditet

Alla reagerar olika

Det finns inte några speciella tecken som gäller våra kroppar och det är möjligt att du reagerar på ett unikt sätt. Många reagerar inte alls på graviditet, och visar eller känner inte något av tecken som beskrivs nedan. Lite förvirrande men istället för att leta efter vissa tecken så försök att leva så vanligt som möjligt och njut av nyheten.

Här är tidiga tecken på att du kan vara gravid.

Utebliven mens

tecken på graviditetEtt sätt att upptäcka att man är gravid är att mensen uteblir. Det finns dock en rad andra orsaker till att mensen kan utebli en månad utan att man är gravid. Mensen kan plötsligt utebli oavsett hur regelbunden den har varit tidigare. Stress och oro kan påverka mensen.

Du kan själv göra ett graviditetstest om din mens är en vecka sen. Det går även bra att kontakta mödravårdscentralen, sjukhusets kvinnoklinik eller ungdomsmottagning om du är 20 år eller yngre.

Humöret förändras

Många nygravida kan uppleva en rad olika känslor inom ett par minuter. Hormonerna rusar och du kan känna jättelycka ena sekunden, och irriterad och ledsen i nästa. Du kan även känna av hormoner i kroppen på slutet av graviditeten.

Om du känner av PMS så är det lite mer troligt att du känner av hormonerna tidigt i graviditeten.

Svängningar i humöret är dock inget som tyder på att du är gravid. Det kan också vara PMS eller kanske stressen över att inte veta om man är gravid eller inte.

Illamående

De flesta gravida börjar må illa i vecka 6 och illamåendet kan inträffa när som helst på dagen – morgon, mitt på dagen, eller kvällen. Vanligtvis så avtar illamåendet under andra trimestern. Ät gärna något innan du stiger upp ur sängen och leta efter mat som lugnar magen. Plötslig känsla av illamående sker ofta på morgonen när ditt blodsocker är lågt. En del känner sig endast illamående medan andra har kräkningar. Somliga är extra känsliga för vissa dofter eller smaker.

Ömma bröst

Brösten förbereder sig tidigt för kommande mjölkproduktion. Ömma och tunga bröst kan vara ett tecken på att du är gravid. Tydliga ådror kan också synas. Storleken på brösten och din hudfärg kan inverka på hur väl du upptäcker och känner förändringar i brösten. Om du har mindre bröst så kanske du känner en förändring i storleken på en gång, medan om du har stora bröst så syns inte förändringarna direkt. Det fina nätet av blodådror på brösten framträder kanske lättare om du är ljushyad.

Trötthet

En känsla av trötthet är vanligt, speciellt i början av graviditeten, den avtar dock ofta i den andra trimestern. Kroppen jobbar på högvarv och producerar massor av hormoner vilket kan öka ditt sömnbehov, och även leda till en generell trötthetskänsla.

Kroppen arbetar hårt under hela tiden när du är gravid, även när du vilar, så var inte orolig om du somnar så fort du sätter dig ner. Tänker du ständigt på sömn? Om det är möjligt försök lyssna på kroppen och tillåt dig att sova ett par timmar på dagen.